Życzenia i przepis na Wielkanocną Babę Kartlewską

Kwi 1, 2015 w Aktualności

wielkanoc2015w

Przepis na Wielkanocną „Babę” Kartlewską:

IMG_1316Produkty: 3.szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny „Kasi”, 5 jaj wiejskich, 1 szklanka ajerkoniaku, 5 łyżek stołowych oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kisiel czerwony, 1 łyżka kakao, 1 łyżka maku, cukier waniliowy. Foremka do pieczenia: gliniana.

Sposób wykonania: oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szklanką cukru. Kostkę margaryny utrzeć z pięcioma żółtkami oraz cukrem waniliowym dodać ajerkoniak, olej, mąkę. Na koniec dodać ubite białko i lekko mieszać. Ciasto winno być jak gęsta śmietana, jak będzie za gęste dodać oleju.  Ciasto podzielić na cztery części: 1 – wsypać kakao, 2 -mak, 3 – kisiel, 4 – wlać na dno babki. Ciasto wlewać warstwami.  Po upieczeniu powinno wyjść jak „Kwitnący tulipan”. Foremkę babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku ok. 40 min. w temp. 160 c.  Życzymy smacznego.